Pracovní svačinky nabité energií

Firemní wellbeing tip #4

Polomáčené sušenky, čokoládové tyčinky nebo tatranky… To není jídlo, které by dodalo skutečnou energii do života a nakoplo k dalšímu výkonu. A protože tuhle „svačinku“ najdete v téměř všech firemních zasedačkách, poradíme vám, čím tyto nezdravé pochutiny nahradit. Budete z toho mít prospěch vy, vaši zaměstnanci a potažmo i celá firma.

 

Svačit v práci má velký význam. Aby mozek šlapal, potřebuje palivo. Palivem pro mozek je glukóza – jednoduchý cukr, který si tělo samo vytváří rozkladem komplexních sacharidů a tuků. Pokud máme pocit, že nám dochází energie, pohotovostním zdrojem jsou většinou rychlé cukry. V takových chvílích obvykle saháme po sušenkách a čokoládě…

Chyba!

Energie po nich sice na chvíli stoupne, ale s poklesem hladiny krevního cukru brzy opadne. V tu chvíli cítíme únavu a saháme po další vzpruze v podobě cukru či kávy. Tento začarovaný kruh vyčerpává slinivku, způsobuje podrážděnost, nepozornost a roztěkanost.

Jděte na to ve své firmě chytřeji a dejte možnost lidem sáhnout po něčem výživném, aby opravdu doplnili energii a podpořili svou přirozenou kreativitu a dobrou náladu.

 

Co by ve vaší zasedačce nemělo chybět?

 

Tady je pár prověřených tipů:

JABLKA

Šťavnaté jablko osvěží víc než dusivá sušenka. Obsahuje antioxidant betakaroten, který podporuje svěžest, čerstvost, bystrost a zářivost. Nezapomeňte se postarat o to, aby ovoce někdo před přípravou na stůl dobře omyl.

 

BANÁNY

Obsahují dopamin, který zvyšuje motivaci. Díky vysokým dávkám tryptofanu se postarají o dobrou náladu a podpoří pozitivní myšlení. Navíc jsou zdrojem rychle využitelné energie

 

OŘECHY

Vlašské, kešu, lískové, para, mandle, ale i slunečnicová nebo dýňová semínka… Ořechy obsahují vitaminy řady B, které podporují koncentraci a schopnost rozhodovat se.
Přestože kilo ořechů je výrazně dražší než kilo jablek, není třeba mít obavy. Ořechů stačí jedna hrst. Díky obsahu zdravých tuků a bílkovin zasytí i v malém množství. Ořechy lze „servírovat“ v mini mističkách (prodává Makro) nebo je mít ve skleněných dózách s větší odměrkou. Každý si pak sám nandá na talířek.

 

Kromě zdraví a energie vašich lidí získáte i další bonusy. Obchodním partnerům se ve vaší zasedačce bude líbit. Ovoce a ořechy na míse vypadají rozhodně lákavěji než kupa sušenek. A navíc všichni tak nějak víme, že mlsání místo svačiny není zrovna ideální.

 

Pokud byste i tak chtěli svým zaměstnancům dopřát nějaké to mlsání, nakupte malá balení zdravých snacků.

Velikost balení je přitom zásadní a podvědomě určuje, kolik toho sníme. Znáte to určitě sami – čím větší balení, tím více sníte.

 

Jako zdravou alternativu snacků doporučujeme například:

  • Raw tyčinky vyrobené jen ze sušeného ovoce a ořechů, bez přidaných cukrů, např. Mini Lifebar od firmy Lifefood.
  • Kusově balené sušenky Zemanky z biopekárny slazené třtinovým cukrem nebo obilnými sirupy.

Dobrou chuť!

 


CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!