Fresh days: 6 kroků, jak je ve firmě zavést

Firemní wellbeing tip #5

Proč zavést pravidelně jednou do týdne ve vaší firmě fresh days? Protože ten den se vaši lidé budou do práce opravdu těšit. Čekat je totiž bude pravidelná zdravá firemní svačina v podobě čerstvého ovoce nebo zeleniny, a to ideálně v bio kvalitě.

 

Co je na chroupání mrkve tak lákavé?

Všichni víme, že jíst zeleninu je důležité pro zdraví – obsahuje vlákninu a nezbytné živiny. Přesto jí denně zdaleka nesmíme tolik, kolik naše tělo potřebuje. A důvod? V době, kdy bychom zeleninu s chutí zakousli, není po ruce. Na seznamu každodenních priorit se příprava zdravé svačiny většinou nedostane ani do první desítky. Kromě toho, že pak sáhneme po něčem sladkém anebo se přejíme na obědě, máme navíc i špatné svědomí, že se o sebe nestaráme.

 

Faktem je, že když konzumujeme málo čerstvé zeleniny a ovoce, na našem těle se to projeví. V lepším případě jen únavou, bolestí hlavy nebo špatným zažíváním. Když jsme unavení, špatně se nám pracuje, nemáme náladu ani na kolegy natož třeba na dotahování termínů…

 

Už chápete, jak souvisí mrkev s produktivitou a spokojenými zaměstnanci?

 

Fajn. Tak si pojďme říci, co je pro zavedení fresh days ve firmě třeba udělat:

 

  1. Pro rychlou realizaci si nechte schválit testování pro začátek jen na malé skupince (tým, patro, oddělení). Na otestování by měly bohatě stačit 3 měsíce.
  2. Poohlédněte se po zdroji kvalitního sezonního i exotického ovoce a zeleniny. Dobrou zkušenost máme s freshbedynky.cz. Přes jejich e-shop potraviny objednáte, zaplatíte a vše vám dovezou až do firmy kdekoli po celé České republice. Můžete si být jisti bio kvalitou. Další možností pro pražské firmy jsou e-shopy svetbedynek.cz a rohlik.cz.
  3. Ovoce a zeleninu omyjte a očistěte.  To může být úkol pro asistentku týmu nebo firemní „hospodyni“.  Mrkev, okurku, řapíkatý celer krájejte na „sirky“ a naaranžujte do skleniček. (Jako bonus k nim můžete přidat hummusový dip.)
  4. Zajistěte do kuchyňky dostatek nádobí. Zajeďte do IKEA a nakupte prkénka, nože, mísy na připravenou zeleninu, mističky, na kterých si lidé odnesou svojí porci do ke stolu, ubrousky a papírové utěrky.
  5. Komunikujte. Velmi často se stává, že HR oddělení uspořádá skvělou akci, ale nikdo vlastně neví, že se děje a hlavně proč. Dejte si záležet na tom, aby zaměstnanci věděli, proč a co jste si pro ně vymysleli. Vtipný email, plakát v kuchyňce nebo rámeček na WC jsou stejně důležité jako samotná zelenina. Dejte vědět lidem, co u vás dělají interní PR a starají se o sociální média. Jídlo všechny baví a na fotkách vypadá skvěle.
  6. Udělejte vyhodnocení. Zeptejte se lidí krátkým dotazníkem, co pro ně taková podpora od zaměstnavatele znamená a jestli by uvítali stálé zavedení fresh days do firemního života. Vyhodnoťte i z vaší strany: jak dlouho zabere příprava a koordinace, na kolik tato zdravá aktivita měsíčně vyjde… Díky vyhodnocení zvýšíte šanci na plošné schválení v celé firmě.

 

Co díky fresh days jako firma získáte?

Jeden den v týdnu, kdy pro svoje zaměstnance uděláte něco navíc, co podpoří jejich zdraví a tím i lepší pracovní soustředěnost, není zas tak mnoho. Zaměstnancům zato dáte jasně najevo, že jejich práci oceňujete a záleží vám na jejich wellbeing.
A vaše náklady? Jen pár desítek korun na osobu navíc, zato s mnohonásobnou návratností ve smyslu zvýšení produktivity a dobré nálady na pracovišti (nemluvě o menším počtu promaroděných hodin).

 

Ze zkušeností víme, jak lidé tuto snahu oceňují. Využijte proto tuto šanci získat loajální zaměstnance, kteří pro vaši firmu budou pracovat opravdu rádi!


CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!