Dáte si sklenku vody? Nebo rovnou karafu?

Firemní wellbeing TIP #1:

Nedostatečný pitný režim je častý nešvar lidí v kancelářích. Celý den máte takový fofr, že zapomínáte i pít. Večer se domů vracíte s bolavou hlavou a unavení? Dluh, který v těle vznikl, teď už nemáte šanci „dopít“.

 

Samozřejmě že dobře víte, jak je důležité pít vodu. Ale každodenní pracovní nároky mohou být veliké: pozornost upřená na monitor, dlouhé meetingy, jednání s klienty. V zápalu soustředění je snadné pocit žízně ignorovat. Přitom v momentě, kdy se dostaví, je pozdě – už jste dehydratovaní.

 

Žízeň nehaste, ale předcházejte jí

Kolik toho vypít? Pro dospělého člověka je běžně doporučená dávka dva až tři litry neslazených tekutin, v závislosti na teplotě a fyzických aktivitách. Dostatek tekutin totiž pomáhá vylučovat škodlivé odpadní látky z těla.

 

Jak zajistit, aby vaši lidé pili dostatek vody? Řešení je až překvapivě snadné:

Na pracovní stoly umístěte karafy nebo džbánky s vodou.
Proč karafu nebo džbánek? Hlavní důvody jsou dva.

Přenášet s sebou na meetingy malé skleničky je nepohodlné a nepraktické. A navíc: komu by se chtělo několikrát za den běhat k barelu s vodou na druhém konci kanceláře nebo do vzdálené kuchyňky?

Větší nádoba také lidem umožní sledovat, jaké množství tekutin za den vypijí. A pokud si někdo chce vodu zdravě „ochutit“, do karafy stačí přidat na plátky nakrájený citron, pomeranč nebo třeba mátu.

 

Jakou nádobu vybrat?

Při výběru hleďte zejména na to, aby byla funkční. Voda při nalévaní nesmí kapat. Taková maličkost dokáže znepříjemnit manipulaci s karafou či džbánkem a lidé ztratí motivaci je používat.

Dejte přednost skleněným karafám a džbánkům před plastovými – nejenže jsou ekologické, ale voda z nich mnohem lépe chutná.

A nakupte i dostatečné množství džbánků či karaf, aby zbylo na všechny. „Ráno jsou karafy v kuchyňce připravené, stačí se opozdit o 10 minut a jsou pryč,“ to je typická zkušenost mnoha zaměstnanců.

Dobrým tipem je džbánek s víčkem, které slouží zároveň jako sítko. Citrony a jiné ovoce, kterým vodu můžete vylepšit, tak při nalévání nevypadnou. (My rádi používáme tenhle džbánek od firmy Tescoma.)

A nakonec ještě vymyslete, kam v kuchyňce karafy uložíte. Je třeba, aby měly vlastní místo, kde je vždy každý najde.

 

SHRNUTÍ: Proč se firmě vyplatí investovat do podpory pitného režimu

  • Když budou lidé dodržovat pitný režim, bude je méně bolet hlava a nebudou tolik unavení. Výsledek: větší pohoda i produktivita na pracovišti.
  • S vynaložením jen nízkých nákladů (karafu pořídíte do 400 Kč) vyšlete do firmy signál „tady se o nás starají“. Tím u svých lidí zvýšíte nadšení i ochotu „starat se“ o záležitosti firmy.
  • Podpora pitného režimu je velmi levný a efektivní krok k podpoře wellbeingu na pracovišti.

 


CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!