Citrony, zázvor a med ve firemní kuchyňce

Firemní wellbeing TIP #2

Proč se vyplatí nakoupit zaměstnancům do firemní kuchyňky zázvor, citron a med? Kombinace těchto tří surovin je jednou z nejúčinnějších prevencí proti věčnému smrkání, kýchání a pokašlávání v kancelářích, sotva se babí léto překulí do sychravého podzimu.

 

Zázvor, med i citrony vás nestojí mnoho a mají lví podíl pro posílení imunity lidí ve firmě. Za nás je to rozhodně lepší firemní benefit než očkování proti chřipce.

 

Víte, co umí… 

Citron – citrónová šťáva obsahuje vitamin C, který posiluje obranyschopnost organismu, a spousty posilujících minerálních látek. Skvěle detoxikuje játra a působí proti kardiovaskulárním chorobám.

Zázvor – tenhle životabudič spolehlivě prohřeje, působí detoxikačně a podpoří imunitu. Tlumí kašel a posiluje trávení.

Med – obsahuje spoustu minerálních látek a enzymů, má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Působí jako antioxidant a posiluje imunitu. Zabírá proti zánětům horních dýchacích cest, proti hlenům a kašli. Med nakupujte zásadně český, ideálně od malých včelařů. Průmyslově vyráběný med totiž může obsahovat pro tělo nepříznivé přidané látky.

 

Připravit zázvorový čaj je opravdu jednoduché.

 

Tady je osvědčený recept:

Čaj ze zázvoru s medem a citronem

Nasekejte nebo nastrouhejte čerstvý kořen zázvoru. Zalijte vroucí vodou a nechte louhovat. Poté, co zchladne přibližně na 40 °C, přidejte citron a med.

Čaj ani nemusíte slévat, čím déle se zázvor louhuje, tím větší účinek má.   Fajnšmekři ho louhují i několik hodin! Pokud ho na pracovním stole zapomenete a vypijete po pár hodinách, pro vaší imunitu to bude jen dobře.

 

Co pro to musíte udělat – 4 praktické tipy:

  1. Udělejte testovací měsíc. Spočítejte, na kolik vás vyjde pořízení zásoby zázvoru, citronů a medu na jeden měsíc do firemní kuchyňky. Nechte si to schválit!
  2. Výbava: Potřebovat budete prkýnko a ostrý nůž, na kterém budou vaši lidé krájet citrony a zázvor. Dále dostatek konvic se sítkem. A nakonec pěkný košíček na ovoce a zázvor. Pořídit můžete i praktické mačkátko na citron (obejdete se ale i bez něj).
  3. Vytiskněte návod na výrobu zázvorového čaje a vyvěste ho v kuchyňce na zeď ideálně hned nad košík se zásobou čerstvého zázvoru a citronů.
  4. Vyhodnocení: Pokud bude vaše kolegy pití zázvoru s citronem bavit, zaveďte systém na nakupování čerstvých surovin.

 

„Dáme zázvor?“ aneb Dobrý důvod dát si pauzu

Když si lidé dají každou hodinu malou pauzu, zvyšuje se efektivita práce a na konci dne jsou mnohem méně unavení. Platí to hlavně pro ty zaměstnance, co sedí nepřetržitě celý den u monitoru. Aby se lidé od na chvilku práce zvedli, potřebují mít důvod. Jít si udělat zázvorový čaj dokáže motivovat i ty, na které platí většinou jen dobrá káva (anebo cigareta).

Příprava zázvorového čaje chvilku trvá, což ale nevadí, naopak: podpoříte tím přirozenou komunikaci mezi lidmi. Sami jistě víte z vlastní zkušenosti, že ty nejlepší nápady  mnohdy vznikají právě ve firemní kuchyňce!

 

Proč se zázvor, med a citron ve firmě vyplatí:

  • Levně (investice v řádu stovek korun) podpoříte imunitu svých lidí a uděláte hodně pro jejich wellbeing.
  • Maximálně posílíte zdraví a imunitu zaměstnanců, které pak jen tak nějaká chřipka či viróza nepoloží.

CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!