Domácí grilování už zdaleka nebývá jen o klobásách a pivu. Stalo se běžným zvykem, že kromě uzenin sáhneme i po rybě či zelenině. Sesbírali jsme pro vás pár nápadů, jak si takovou večeři na zahradě vylepšit anebo čím překvapit kamarády, když jste pozvaní na nedělní grilování.
Co lze všechno grilovat
Zelenina – cuketa, paprika, lilek, cibule, zelí, červená řepa, žampiony. Nakrájené silnější plátky zeleniny potřete prsty marinádou z olivového oleje (olej, citron, česnek, sůl, pepř a zelené bylinky – koriandr, oregano, bazalka, petrželka…)
Kukuřice a brambory (ty je dobré předem uvařit, jinak příprava trvá mnohem déle než ostatní dobroty). Kukuřici po upečení zakápněte citrónem a posolte.
Grilovaný česnek nádherně zesládne.
Ryby a mořské plody. Rybičky můžete osolené zabalit společně s bylinkami do alobalových „balíčků“ a opékat na grilu. Uchováte tak všechnu šťávu a maso bude velmi křehké.
Maso v BIO kvalitě (kuřecí, krůtí, králík, jehněčí) a rostlinné bílkoviny jako tofu, tempeh, šmakoun, seitan. Kromě klasických plátků vyzkoušejte špízy, kde proložíte mezi kuřecí kousky nebo tofu plátky cibule, papriky a cukety.
Vyhněte se klobásám. Díky přidaným látkám a tuku jsou pro náš organismus velmi těžko stravitelné a přepalováním odkapávajícího tuku vznikají karcinogenní látky. Nekupujte ani již marinované maso v supermarketech. Kořenící směsi jsou nejen velmi slané, ale také plné umělých barviv a dochucovadel. Stejně tak jsou na tom kupované kořenící směsi na grilování. Udělejte si raději jednu z doporučených marinád.
Marinády
Na perfektní marinádu bohatě stačí smíchat olivový olej, bylinky, česnek nebo chilli papričky, citrónovou šťáva nebo kůru z citrónu a trochu soli.
Můžete vyzkoušet naší oblíbenou jogurtovou marinádu na drůbeží maso – už nikdy nebudete mít pocit, že kuřecí maso je vysušené. Na marinádu budete potřebovat bílý jogurt, kari koření, sůl, pepř a sójovou omáčku. Nechte marinovat minimálně 2 hodiny.
Místo majonézy si raději dejte jogurtový dip ochucený čerstvými bylinkami, česnekem a hořčicí v BIO kvalitě.
Salát jako příloha
K pečeným dobrotám se výtečně hodí jednoduchý zeleninový salát. Smíchejte dva nebo tři druhy zelených listů (římský salát, rukola, polníček), nastrouhejte mrkev na velkém struhadle, nakrájejte hrst zelených bylinek (petrželka, pažitka, bazalka). Přidejte lžíci slunečnicových semínek a předem namočená a nakrájená sušená rajčata. Zálivku připravte z olivového oleje, citrónu, hořčice, medu, soli a pepře. Zálivku nalijte na salát až těsně před podáváním, aby listy nesplihly.
Ke grilované zelenině je obzvlášť výtečný také lehký kuskusový salátek. Kuskus osolíme nebo ochutíme kořením Wurzl, přelijeme vařící vodou a necháme dojít. Do misky na malé kousky nakrájíme ledový salát a rukolu, černé olivy, rajčata a zelené bylinky (koriandr nebo petrželka). Až kuskus vychladne, smícháme ho s ostatními surovinami. Na zálivku použijte olivový olej a hodně citrónu. Podle potřeby ještě dosolte.
A jak zvládnout grilování na návštěvě?
Když dostanete pozvánku od přátel na společné grilování, ihned se nabídněte, že donesete zeleninový salát. Nejen že máte čím přispět ke společnému dílu, ale také získáte „nenápadně“ kontrolu nad tím, co budete večeřet. Salát ke grilování se již stává zvykem, ale i tak raději nenechejte situaci náhodě. Pod salátem se totiž může skrývat bramborový s majonézou nebo pár nakrájených paprik. A pokud dodržujete redukční režim, budete mít krásně vyváženou večeři: dejte si kousek grilovaného masa, salát doplněný grilovanou zeleninou.
A zde je inspirace na další recepty (v angličtině):
– grilovaná kukuřice,
– papriky plněné kozím sýrem.
Monika Divišová, nutriční průvodkyně a ředitelka centra Wellnessia