Mořské řasy

Mořské řasy, též nazývány jako mořská zelenina, jsou zcela jistě potravinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Jejich kořeny vyrůstají z půdy mořského dna, která je považována za velmi úrodnou. Proto si jich ceníme zejména pro vysoké nutriční hodnoty, které jsou mnohonásobně vyšší než u klasické zeleniny a řadíme je mezi tzv. superfood – výživově nejhodnotnější potraviny na zemi. Mořských řas existuje několik stovek druhů a nejsnáze je rozdělíme podle barvy na zelené, červené a hnědé.

Jaké látky obsahují

Řasy obsahují průměrně 10 – 20x více vitamínů a minerálů než běžná zelenina. Jsou výborným zdrojem jódu, vápníku (některé druhy 10x více než mléko), železa, fluoru a dalších stopových prvků, jejichž potřebu nám běžná strava nepokrývá. Dále obsahují vitamíny E, K, B, C a kyselinu listovou. Jsou také významným zdrojem bílkovin.

Jaké jsou jejich účinky

Tyto vzácné dary moře mají mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Alkalizují krev (neutralizují kyseliny z nezdravého životního stylu), čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, snižují cholesterol, zlepšují průchodnost cév a rozpouštějí tuky a hleny. Posilují vlasy, nehty, kůži, dásně a zuby. Působí jako prevence osteoporózy a díky jódu zase udržují zdravou funkci štítné žlázy. Pomáhají při snižování váhy, skvěle tedy mohou podpořit proces hubnutí. Díky vyvážené kombinaci nutričních látek, stojí za to je do jídelníčku občas zařadit.

Pokud tedy máte sklon nebo trpíte vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce a cév, osteoporózou, obezitou nebo často konzumujete uzeniny, bílé pečivo, cukr, sladkosti, mléčné výrobky a v životě vás provází stres a shon, určitě nezapomeňte podpořit svůj organismus a dopřejte mu alespoň 2x týdně kvalitní mořské řasy. Doporučená maximální denní dávka je 5-15g v suchém stavu, je ale potřeba si dát pozor na zvýšené množství při onemocněních štítné žlázy. Proto je vhodnější používat řasy občas a v menším množství.

Jak řasy používat a konzumovat

V případě, že jste se s mořskými řasami nikdy nesetkali a ve vaší kuchyni s nimi teprve začínáte, poradíme vám jak na to. Mořské řasy zcela jistě seženete v bioobchodech nebo prodejnách zdravé výživy, kde máte na výběr hned z několika druhů. Pro začátek je nejvhodnější zvolit řasy Wakame, Nori, Kombu nebo Agar agar, které nemají tak výraznou chuť a vůni.

Co se týče neobvyklé chuti, pravdou je, že jako mořská surovina mají řasy svou specifickou chuť i vůni v našich podmínkách ne úplně běžnou. Proto je možné, že vám při prvním otestování nebudou chutnat a nebudete je chtít používat. Nenechte se tím však odradit. Jsou lidé, kteří si k řasám musí najít cestu stejně jako například k olivám. Chce to jen se k nim postupně vracet a zkoušet je. Výborné je začít s těmi méně chuťově výraznými a přidat je do polévky,(která se vám může mírně zazelenatJ) nebo je zamaskovat ve směsi luštěnin či obilovin. Velkou výhodou pak je, že při pravidelné konzumaci ušetříte za různé chemické multivitaminy z lékárny, neboť vám do těla dodají spoustu živin.

U nás se většinou prodávají v sušené formě jako prášek, vločky nebo větší listy. Jedí se buď syrové, namočené nebo se různě tepelně upravují – vaří, grilují a smaží. Můžete je také přidat při vaření luštěnin a rozmixovat společně s nimi na chutnou pomazánku. Další jednoduchá možnost je přidat ke konci vaření hrst vloček nebo kousek listu do polévky. Dají se také na pár minut namočit do vody a nakrájet do salátu. Rychlou, chutnou a výživnou variantou jak do sebe dostat mořské řasy je konzumace sushi. Výborné a ne tak nápadné je vyzkoušet agar při přípravě dezertů, který je úplně bez chuti a aroma.

Zde se můžete nechat inspirovat některými recepty :

http://www.countrylife.cz/nudlovy-salat

http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/cokoladovy-chia-pudink-s-malinami-11-6-2012.html

http://www.biopekarnazemanka.cz/admin/files/ModuleText/109-Recept-Polevka-z-cervene-cocky-pdf.pdf

http://www.bio-life.cz/clanky/tipy-a-rady/recepty-z-morskych-ras.html

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=588

Wakame – bez výrazné chuti, konzumujeme syrovou nebo vaříme posledních 10-15min v polévce či s dušenou zeleninou. Pročišťuje krev, posiluje organismus po porodu nebo velkém vyčerpání. Podporuje kvalitu vlasů a pokožky. Pomáhá při vylučování sodíku a těžkých kovů.

Nori – má jemnou chuť, obsahuje množství dobře stravitelných bílkovin. Zdroj Ca, Fe, K, I, provitamin A, vit. B a C. Snižuje cholesterol, rozpouští tuky, pomáhá při trávení těžkých jídel. Nejčastěji sušená ve tvaru čtvercových listů. Používá se při výrobě sushi.

Kombu – je třeba vařit cca 60min, pro tělo je dobře stravitelná pokud je měkká. Odvádí toxické látky ze střev, pomáhá při potížích se štítnou žlázou, posiluje ledvin, léčí anémii a vysoký krevní tlak.Podporuje hubnutí. Nedoporučuje se v těhotenství. Snižuje cholesterol, obsahuje K, I, Ca, provit. A, vit.C. Usnadňuje stravitelnost luštěnin a obilovin.

Agar – neutrální chuť, bez zápachu a barvy, má nulovou kalorickou hodnotu, váže vodu – používá se jako velmi výživný želírovací prostředek pro zahušťování dezertů, omáček, polev či marmelád. Zlepšuje trávení, pomáhá vylučování toxinů, prospívá při snižování váhy. Zdroj Ca a Fe.

(Použité zdroje: internet a Bioabecedář Hanky Zemanové)

CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!