Firemní wellbeing tip #10
Patříte k lidem, kteří tvrdí, že se bez kávy neobejdou ani den? Možná tolik nejde o samotný kofein, jako o zvyk a rituál. Tak proč nezkusit ve firemní kafeterii nabídnout vedle kávy i jiné alternativy? I takhle malá změna vašim lidem velmi prospěje.
Káva je oblíbený rituál a je úplně v pořádku, pokud si jej jednou, dvakrát denně dopřejeme – v klidu a pohodě si šálek kávy s kolegy v práci nebo s přáteli vychutnáme. Průšvih je, vypěstovat si dlouhodobě návyk pít čtyři a více šálků denně ve spěchu, stresu a nepozornosti.
Pracovním výsledkům to rozhodně nepřidává.
Řada studií opravdu naznačuje, že kofein krátkodobě zlepšuje výkonnost kognitivních funkcí mozku (paměť, udržení pozornosti, bdělost atd.), jenže za cenu následného propadu a abstinenčních příznaků.
Konzumace kofeinu v našem organismu nastartuje vylučování adrenalinu a kortizolu, což je výhodné, pokud vás honí šelma, ale už ne tolik, pokud odpovídáte na pracovní emaily. Racionální uvažování a koncentrace jdou stranou ve prospěch rychlejší reakce ovládané emocemi. Velké dávky kofeinu navíc zvyšují krevní tlak, nadměrně stimulují srdce a způsobují rychlé, mělké dýchání, čímž připravují mozek o dostatečný přísun kyslíku.
Vysoká konzumace kávy tedy nepřispívá k wellbeingu ani dobrým pracovním výsledkům.
Naštěstí je zde spousta možností, jak si kávu vylepšit a zmírnit škodlivé účinky kofeinu, případně čím kávu nahradit. Nabídnout můžete u vás ve firmě všechny najednou a pozorovat, který se ujme, nebo je zkoušet postupně.
Zdravé alternativy a přísady do kávy
Koření do kávy. Když do kávy přidáte špetku kardamomu, zmírníte škodlivé účinky kávy. Firemní kafeterii můžete vybavit namletým kardamomem nebo speciální směsí „Aladinovo koření do kávy“, které v sobě ukrývá kromě kardamomu ještě skořici, zázvor, nové koření, hřebíček, jemně mletou vanilku a muškátový květ. Kávu nejen chuťově zjemní, ale zabrání škodlivému účinku, který má kofein na organismus.
Rostlinná mléka místo kravského z krabice. Omezit konzumaci mléčných produktů je trend, který odlehčuje trávení a prospívá zdraví. Nabídněte svým kolegům kromě mléka i rostlinné alternativy. Do kávy se hodí ovesné, rýžové, mandlové nebo kokosové mléko.
Kvalitní sypané čaje. Zelený nebo černý sypaný obsahují kromě kofeinu a teinu i antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Napomáhají regeneraci organismu, a navíc dokáže preventivně působit proti řadě nemocí. Zelený čaj jich má o něco více než černý.
Bylinné čaje v BIO kvalitě. Zkuste třeba heřmánek, máta, šípek, ibišek nebo bylinné směsi. Zaručenou BIO kvalitu seženete od naší oblíbené značky Sonnentor, která prodává sypané i sáčkové bylinné čaje.
Chai latté. Indický nápoj chai zažívá v posledních letech boom i u nás. Kombinace černého čaje, výrazného koření a mléka je skvělou náhražkou kávy. Pokud se zrovna snažíte konzumaci kávy omezit, chai ji dokonale zastoupí. Chutná skvěle a hodí se i jako rychlá odpolední vzpruha.
Co alternativy kávy přinesou firmě jako celku?
Rozšíříte-li sortiment vaší firemní kafeterie, kolegové to jistě ocení. Budou si vážit toho, že o ně pečujete. Zároveň uděláte dost pro jejich zdraví a lepší soustředěnost.
Méně kofeinu zajistí lepší koncentraci myšlení, klidné a racionální uvažování, podpoří výkonnost a rozhodovací procesy lidí ve firmě. To se odrazí na lepších firemních výsledcích.
Zajímá vás víc? Mrkněte sem: https://www.forbes.cz/chcete-byt-uspesnejsi-prestante-pit-kofein/