Jáhly

Čím dál tím více lidí zná jáhly nejen jako imaginární potravinu z dětské písničky „Houpy, houpy“, ale i jako bezlepkovou variantu přílohy či samostatného jídla. Výběr zdravých obilnin na českém trhu roste a jáhly určitě patří k jedněm z těch nejoblíbenějších.

Jáhly jsou tradiční staročeská potravina, ze které se dřív pekly placky, vařily kaše i polévky a v některých zemích je dodnes používaná jako základní surovina pro přípravu těchto jídel.

Tato obilovina vzniká odstraněním slupky z prosa, která je pro lidi nestravitelná. Na neloupaném prosu si zase rádi pochutnají ptáčci.

U nás jsou k dostání žluté jáhly (ale existují i červené, šedé či hnědočervené), a to i ve větších supermarketech. V prodejnách zdravé výživy pak občas seženete i jahelné vločky či mouku nebo jáhly v bio kvalitě.

Jsou velmi výživné – obsahují železo, fosfor, hořčík, mangan a vitamíny skupiny B (zejména B1 a B2) a prospěšné mastné kyseliny. Patří mezi nejméně alergizující potraviny. Neobsahují lepek a mají dostatek vlákniny, takže jsou i lehce stravitelné. Pomáhají předcházet depresivním stavům, protože podporují pozitivní myšlení. Je vhodné je zařadit do jídelníčku po nemoci a po stavech vyčerpanosti. Díky vysokému obsahu minerálních látek působí také mírně zásadotvorně.

Jáhly kupujte vždy co nejčerstvější! Starší mají tendenci žluknout. Skladujte je na tmavém, suchém a chladném místě a brzy je spotřebujte.

Před samotným vařením jáhly na sítku přeberte a propláchněte pod tekoucí vodou. České větší jáhly je dobré před vařením spařit vroucí vodou, aby nebyly hořké. Chcete-li, aby měly jáhly po uvaření sypkou konzistenci, před vařením je nasucho opražte a dejte jen 1,5 dílu vody. Vařte v mírně osolené vodě (poměr 1 díl jáhel na 2 díly vody) s kapkou olivového oleje přibližně 15 minut.

Můžete si z nich uvařit kaši, noky, „rizoto“, upéct placky či jahelný nákyp a dále jako přílohu k masu či nebo rybám místo rýže.

Jednoduchým a chutným pokrmem z jáhel je například recept uveřejněný také na našem Blogu – Jáhelník se švestkami a jablky.

Přeji dobrou chuť!

Monika Divišová, nutriční průvodkyně, lektorka a ředitelka centra Wellnessia

(při zpracování článku jsem využila informace z Bioabecedáře Hanky Zemanové)

CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!