Zdravé firemní snídaně: ideální start pracovního dne

Firemní wellbeing tip #6

Snídaně je pro úspěšný start do nového dne naprosto zásadní – na tom se shoduje většina výživových odborníků. První jídlo určuje rytmus celého dne, ovlivňuje to, zda budeme během dne podráždění a roztěkaní, nebo výkonní a soustředění.

 

Zaveďte pravidelné firemní snídaně ve firmě – je to dobrá příležitost, jak se nastartovat do pracovního dne a zlepšit výkon. Jak je to možné?

 

Snídaně se u mnoha sestává z jediné ingredience: kávy. Káva zvyšuje hladinu hormonu kortizolu, který tělo vylučuje ve stresu. To ale neznamená, že je káva sama o sobě špatná.  Ale snídáte-li jen a pouze kávu, zkombinujete nedostatek jídla (zalarmuje v těle reakci pro přežití = zvýšený kortizol), úzkost (ranní spěch do práce, abyste přišli včas = zvýšený kortizol) a kofein (napodobuje stresovou reakci= zvýšený kortizol).

V jediném „balíčku“ tak dostanete hned tři faktory, které se navzájem významně posilují ve vylučování kortizolu – a ukládání tuku. A pozor: jako „bonus“ kortizol vyčerpává nadledvinky. Jejich kondice úzce souvisí s tím, jak se nám celkově daří.

 

TEST: Máte některé z těchto příznaků vyčerpaných nadledvinek?

  • Bolesti celého těla
  • Problémy se soustředěním
  • Náladovost a podrážděnost
  • Chronická únava, hlavně ráno (problémy se vstáváním)
  • Hormonální nerovnováha
  • Neustálá chuť na sladké
  • Záněty
  • Slabá imunita
  • Přibývání na váze

 

Řešení? Zaveďte jednou za čas snídani v práci. Zvýšíte tak účast na meetingu, ukážete lidem, jak může vypadat zdravá snídaně, podpoříte jejich zdraví a podpoříte dobrou atmosféru hned od začátku pracovního dne.

 

A nemusí to být dlouhá akce ani velké hody. Hodí se například organizovat v rámci meetingu, který má spíš informativní než diskuzní formát. V některých firmách pořádají snídaně při neformálním setkání s managementem nebo naopak představování nových témat a „objevů“ vývojového oddělení.

 

Jak na to?

  1. Vyberte si typ porady, na kterou se snídaně hodí. Spočítejte si, kolik vás snídaně bude stát a nechte schválit testovací režim.
  2. Jedna možnost je připravit snídani společně s dalšími lidmi, které baví zdravě vařit – třeba dva druhy domácích pomazánek, celozrnný kváskový chleba, nakrájená zelenina na ozdobu nebo bílý jogurt se semínky a kvalitním müsli. Z přípravy se často stává oblíbená teambuildingová akce. Další varianta je zdravýcatering na objednání. V Praze například na mlsnafirma.cz, delilife.cz
  3. Po pár firemních snídaních udělejte průzkum, zda a jaký měla akce pro zaměstnance přínos.

 

Co tím získáte:

  • Porady obohacené o zdravou snídani příjemně zpestří monotónní schéma pravidelných týmových meetingů, které tak dostanou úplně nový náboj.
  • Kvalitní snídaně dodá kvalitní palivo do nového dne. Až do oběda zajistí stabilní hladinu cukru v krvi a díky tomu i dostatek energie pro mozek. Tak podpoříte soustředěnost, kreativitu i výkonnost.
  • Podaří-li se vám motivovat zaměstnance, aby snídali pravidelně, zlepšíte jejich metabolismus a tedy i zdraví, což vám oni vrátí svou angažovaností a celkovou spokojeností.

 

Známé rčení „Snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři přenech nepříteli“ tedy s klidným srdcem ignorujte, a snídejte ve firmě aspoň občas spolu, rádi – a zdravě.


CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!