Kam pro inovace? Do (vaší příští) FIREMNÍ KAVÁRNY!

Firemní wellbeing tip #8

Firemní kavárna je ekvivalentem oázy v rozpálené poušti: zaměstnanci si v ní mohou v klidu vychutnat kávu, čaj, něco malého zakousnout, nabrat síly a odpočinout si od pracovního stresu. A taky si mezi sebou popovídat. To vše pomáhá zaměstnancům udržet si svěží mysl a zlepšit výkonnost. Je přitom podstatné, jakou kvalitu ve vaší kavárně nabídnete.

Mnoho zahraničních firem sází na to, že pořádná firemní kantýna či kavárna pomáhá zlepšovat produktivitu už jen tím, že ušetří čas, kdy zaměstnanci hledají svůj šálek kávy či drobné občerstvení mimo kancelář. Firemní kavárna jednoznačně zvyšuje počet odpracovaných hodin. A nezřídka je to místo, kde se rodí ty nejlepší firemní nápady.

Společnosti jako Google či Facebook jsou pravidelně v průzkumech mezi zaměstnanci oceňováni jako ty, které nabízejí svým lidem nejlepší kavárny. Ve Finsku, kde je vysoká životní úroveň, je zas běžné, že firemní kavárny nabízejí kromě nápojů i zdravé občerstvení. Nechte se těmito trendy inspirovat a zařiďte i ve své firmě skutečnou kavárnu!

 

Jak na to?

Zjistěte, jaký prostor lze pro kavárnu uvolnit. Nemusí jít o velkou místnost, stačí jen pár židlí a konferenčních stolků, květina, pohovka… a samozřejmě automat na kávu – to vše podle možností firmy a s ohledem na kapacity prostorů. Cílem je vytvořit přátelské místo se skvělou atmosférou, které nabídne odpočinek a kvalitní nápoje.

Nabídněte opravdu kvalitní kávu i čaj, to je základ úspěchu. Upřímně, rozpustná káva není skutečná káva – a podle toho i chutná. Zajistěte proto kvalitní zrnkovou kávu plnou antioxidantů, které rozjasňují mysl, a funkční automat, který kávu namele a připraví čerstvou.

Místo levných aromatizovaných ovocných a černých čajů kavárnu vybavte kvalitním zeleným nebo černým sypaným čajem bez aromat a příchutí. Zajistit můžete i bylinné čaje – ty vysoce kvalitní sypané i sáčkové prodává třeba firma Sonnentor (vyzkoušeno).

Nezapomeňte ani na louhovací konvičky a cedníčky na sypané čaje. Vhodná je i „minutka“ pro měření času louhování. Rychlovarná konvice s nastavitelnou teplotou vody při vypnutí usnadní přípravu zeleného čaje, který vyžaduje nižší teploty než černé nebo bylinné čaje (kolem 70° C).

 

Co tím získáte?

Kavárna přímo ve firmě má řadu benefitů:

  • Šetří čas, kdy zaměstnanci mizí na dobrou kávu ven, a zlepší pracovní produktivitu. Přirozeně se prodlouží produktivní pracovní doba. 
  • Vytvoří místo, kde si zaměstnanci mohou, jak odpočinout a nabrat nové síly, tak řešit pracovní záležitosti. Přirozeně tak získáte místo, kde budou vznikat nové tvůrčí nápady.
  • Nabídnete-li kvalitní nápoje (a případně i občerstvení), vytvoříte zaměstnancům zdravé pracovní prostředí, které se odrazí i na jejich pracovních výkonech.
  • Zaměstnanci budou fit jak mentálně, tak fyzicky. Můžete si být jisti, že zlepšení jejich wellbeing pomůže i vašim firemním výsledkům.

 

A teď už zbývá jen poslední věc: vymyslet pro vaši příští kavárnu jméno.

To už ale necháme s klidným srdcem na vás. 😉


CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!