Firemní wellbeing tip #9
Co máte ve firemní spíži? Správná kancelářská strava zlepšuje koncentraci, kvalitu myšlenkových funkcí, výkon a dokonce i odolnost vůči stresu.
Mozek sice zabírá pouze dvě procenta celkové lidské váhy, ovšem spotřebovává 20 % energie. Stejně jako každý jiný orgán potřebuje k rychlé a bezproblémové činnosti kvalitní výživu.
Hlavním zdrojem energie k mozkové aktivitě je glukóza, to ale neznamená, že sladká limonáda, dort, chlebíček či sušenka jsou během náročného pracovního dne žádoucí.
Sladkosti jsou rychlý zdroj energie – hladina cukru v krvi rychle stoupne, což mozek na chvíli nabudí, avšak brzy klesne a dostaví se útlum – padne na vás „deka“. Mozek přestává fungovat, v horších případech se klíží víčka.
Pokud na tuto „houpačku“ hladiny krevní glukózy nasedáte každý den, zažíváte kolísání energie, nesoustředěnost, ospalost a náladovost.
Ptáte se: Čím to je? Tím, co jíte.
Stojí proto za pozornost udělat inventuru firemní spíže. Jaké občerstvení je k dispozici na pravidelných poradách a meetinzích managementu? Jaké palivo dostávají kreativní mozky manažerů na svačinky?
Tyto „dobroty“ doporučujeme rozhodně vyřadit:
Sladké pochutiny – sušenky, mléčné čokolády, všechny potraviny, u kterých je na jednom z prvních třech míst „Složení:“ uveden na obale cukr. Kromě vysokého množství cukru tyto pochutiny obsahují škodlivé ztužené tuky a glukózo-fruktózu, která v těle působí větší paseku než samotný cukr.
Slané pochutiny – preclíky, krekry, chlebíčky, brambůrky. Neobsahují sice cukr, zato obsahují velké množství soli a nezdravých tuků. Jde o průmyslově vysoce zpracované supersacharidy, které v metabolismu fungují podobně jako sladkosti.
Sladké i slané pochutiny jsou přesně ti „rozkolísávači“ nálad a koncentrace, kteří přinášejí velké množství energie bez potřebných živin.
A jak je to s populárními chlebíčky? Je nám líto, ale…
„Ani chlebíčky energii nikomu nezvýší a je jedno, jestli jsou na másle či na salátě,“ upozorňuje ředitelka Wellnessie Monika Divišová.
Čím to všechno nahradit?
Zdravá verze firemního občerstvení pro firemní spíž:
- Čerstvé ovoce – jablka, banány, mandarinky, pomeranče… (dle sezony);
- Oříšky a semínka všeho druhu – mandle, vlašské ořechy, kešu, lískové, makadamové, slunečnicová či dýňová semínka;
- Sušené ovoce neslazené, nedobarvované – křížaly, meruňky, švestky, ananas, papája…;
- Vysokoprocentní hořká čokoláda;
- Raw tyčinky – z rozemletého sušeného ovoce (datlí), ořechů a semínek, (prodává firma Lifefood nebo Bombus);
- Sušenky ze zdravé výživy – obsahují zdravější tuky a zdravé alternativy cukru (třtinový cukr, sirupy), nejsou proto pro tělo takovou zátěží;
- Čerstvě umixované smoothie;
- Kávu v kafeterii lze doplnit zeleným čajem matcha, který má pro tělo řadu blahodárných účinků.
Co tím získáte:
S rozumem vybrané občerstvení podpoří kvalitu a výkon myšlení vašich kolegů. Z dlouhodobého hlediska se rozhodně vyplatí, pokud zásobujete organismus nutričně hodnotnými látkami průběžně. Dobře udržovaný „hnací motor“ se pak v krizi jen tak nezadře.