Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
- 50 g celozrnné špaldové krupice
- 50 g kukuřičné polenty
- 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (DM)
- 1/2 lžičky pravé vanilky (prodává např. www.bionebio.cz)
- 250 g biotvarohu ve vaničce nebo bioricotty
- 70 g biomásla
- 70 ml agáve sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
- ovoce (např. směs jahod, malin,borůvek, ostružin, meruňky, švestky; dle chuti a sezóny lze použít mražené i čerstvé)
Příprava:
1) Vyhřejte teplovzdušnou troubu na 200°C.
2) Smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a pak je společně vyšlehejte ručním šlehačem. Můžete také tradičním způsobem nejprve vyšlehat tuk s tvarohem a pak zamíchat s ostatními surovinami.
3) Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte dortovou formu nebo plech. Nalijte těsto do formy a navrch přidejte ovoce.
4) Pečte asi 25 – 30 min.
Tipy:
- Pokud pečete koláč v dortové formě a chcete, aby byl vyšší, použijte dvojnásobnou várku těsta.
- V Makru lze koupit bioricottu (syrovátkový sýr). Pokud ji použijete místo tvarohu, koláč bude křehčí, jemnější a zdravější! Syrovátka je lépe stravitelná forma bílkovin.
Tento koláč upečený z kvalitních surovin se hodí jako dobrota pro děti ale i pro dospélé. Pokud máte velkou chuť na sladké, můžete si dát kousek ke snídani nebo dopolední svačince.
(recept převzat z Bioabecedáře Hanky Zemanové; foto je pouze ilustrační)