Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

  • 50 g celozrnné špaldové krupice
  • 50 g kukuřičné polenty
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (DM)
  • 1/2 lžičky pravé vanilky (prodává např. www.bionebio.cz)
  • 250 g biotvarohu ve vaničce nebo bioricotty
  • 70 g biomásla
  • 70 ml agáve sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ovoce (např. směs jahod, malin,borůvek, ostružin, meruňky, švestky; dle chuti a sezóny lze použít mražené i čerstvé)

 Příprava:

1) Vyhřejte teplovzdušnou troubu na 200°C.

2) Smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a pak je společně vyšlehejte ručním šlehačem. Můžete také tradičním způsobem nejprve vyšlehat tuk s tvarohem a pak zamíchat s ostatními surovinami.

3) Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte dortovou formu nebo plech. Nalijte těsto do formy a navrch přidejte ovoce.

4) Pečte asi 25 – 30 min.

Tipy:

  • Pokud pečete koláč v dortové formě a chcete, aby byl vyšší, použijte dvojnásobnou várku těsta.
  • V Makru lze koupit bioricottu (syrovátkový sýr). Pokud ji použijete místo tvarohu, koláč bude křehčí, jemnější a zdravější! Syrovátka je lépe stravitelná forma bílkovin.

Tento koláč upečený z kvalitních surovin se hodí jako dobrota pro děti ale i pro dospélé. Pokud máte velkou chuť na sladké, můžete si dát kousek ke snídani nebo dopolední svačince.

(recept převzat z  Bioabecedáře Hanky Zemanové; foto je pouze ilustrační)

CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!