Jahelník se švestkami a jablky

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny:

  • 150 g jáhel nebo 3/4 kg uvařené jáhelné kaše
  • 8-10 lžic medu, rýžového biosirupu nebo agáve sirupu
  • 200 g sušených biošvestek (předem je na několik hodin namočte)
  • 0,5 kg nahrubo strouhaných jablek
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku

Příprava:

Uvařte  jáhelnou kaši: 150 g vypraných jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použít biomléko, obilný nápoj (rýžový, špaldový apod.) nebo máte-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Doslaďte podle chuti.

Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené švestky.

Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel.

Dejte zapéct cca na 35 – 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.

S čím tento recept kombinovat a kdy ho zařadit během redukčních programů:

Hodí se jako hlavní jídlo na oběd či jako sladká snídaně či dopolední přesnídávka. Můžete vyzkoušet i obměnu – makový jáhelník, kdy ovoce nahradíte 100 g mletého máku a kromě medu dochutíte pravou vanilkou a skořicí.

 

Převzato, se svolením autorky, z Bioabecedáře Hanky Zemanové

CHCETE DO FIRMY WELLBEING „NA KLÍČ“?

Možná budete překvapeni, jak obrovský potenciál v sobě skrývají vaši lidé… když jim dáte podmínky, aby ho mohli naplno projevit!

Chcete, aby se wellbeing aktivity staly nedílnou součástí vaší firemní kultury, ale nevíte, odkud začít?  My ve Wellnessia máme s podporou zaváděním zdravých aktivit v předních českých i mezinárodních firmách bohaté zkušenosti.
Rádi se o ně s vámi podělíme. Ozvěte se nám!