Doba přípravy: 25 minut
Suroviny:
- 150 g jáhel nebo 3/4 kg uvařené jáhelné kaše
- 8-10 lžic medu, rýžového biosirupu nebo agáve sirupu
- 200 g sušených biošvestek (předem je na několik hodin namočte)
- 0,5 kg nahrubo strouhaných jablek
- 100 g rozinek
- 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku
Příprava:
Uvařte jáhelnou kaši: 150 g vypraných jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použít biomléko, obilný nápoj (rýžový, špaldový apod.) nebo máte-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Doslaďte podle chuti.
Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené švestky.
Strouhaná jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel.
Dejte zapéct cca na 35 – 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.
S čím tento recept kombinovat a kdy ho zařadit během redukčních programů:
Hodí se jako hlavní jídlo na oběd či jako sladká snídaně či dopolední přesnídávka. Můžete vyzkoušet i obměnu – makový jáhelník, kdy ovoce nahradíte 100 g mletého máku a kromě medu dochutíte pravou vanilkou a skořicí.
Převzato, se svolením autorky, z Bioabecedáře Hanky Zemanové