Doba přípravy: 30 min
Suroviny:
- 2 lžičky panenského olivového oleje
- 1 cibule pokrájená najemno
- 100 g červené čočky
- 1 litr vody
- 150 g kořenové zeleniny, čerstvé nebo mražené, najemno nakrájené
- 2 lžičky koření Würzl
- 3 stroužky česneku
- polévkové koření (petrželka, majoránka, …)
Na oleji lehce osmahněte cibuli a pochvíli vsypte i čočku. Přilijte vodu a přidejte Würzl. Nechte vařit do změknutí čočky. Přisypte i zeleninu a ještě chvíli vařte.
Polévku dochuťte prolisovaným či nastrouhaným česnekem. Na zahřátí přidejte nastrouhaný zázvor nebo chilli.
Po změknutí všech surovin a mírném vychladnutí, polévku nalijte do mixeru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Nakonec dochuťte bylinkami, ozdobte orestovanými kousky mrkve, plátky mandlí nebo třeba opraženými slunečnicovými semínky.
(autor receptu: Kristýna Kalinová)