Monika Divišová je spolumajitelka a ředitelka centra Wellnessia. Před více než deseti lety spojila síly se svou maminkou a společně vybudovaly nejen tým profesionálních poradců, ale i unikátní systém péče o klienty, kteří chtějí zdravě hubnout nebo se pustit do zdravého stravování. Povídaly jsme si o tom, jak se ke své profesi dostala a jaké jsou její další plány.
Kdy jsi ve Wellnessia začala pracovat?
Po vysoké škole jsem měla možnost cestovat a posléze pracovat 2 roky v Indii. Školila a vedla jsem tým nutričních poradců pod vedením amerických lékařů. Byla to pro mě velká zkušenost jak z oblasti vedení lidí, tak z výživy jako takové. Maminka v té době už několik let pracovala jako poradce v Praze. Když jsem se v roce 2001 vrátila zpět do Čech, byla jsem plná nápadů a elánu pustit se do vybudování týmu a začít dělat nutriční koučink na profesionální úrovni. Díky maminčiným velkým osobním zkušenostem z oblasti zdravé výživy i podnikání se nám velmi rychle podařilo naše plány realizovat.
Říkáš „wellness koučink“, co to vlastně znamená?
V dnešní době má naštěstí již většina lidí volný přístup k mnoha správným informacím o výživě. Přispívají k tomu média, knihy, ale také stále se zvyšující počet odborných dietologů a výživových poradců. Jejich kvalita a úroveň je různá, ale celkově se stále zvyšuje. Většina dietologů však klientovi pouze provede podrobnou analýzu stravování, doporučí vhodný jídelníček a potraviny, ale samotné uvedení všech doporučení do praxe je již jen na klientovi. A právě v této fázi klient nejčastěji selhává. Wellness kouč provází klienta celým procesem hubnutí, krok po kroku mu pomůže nastavit osobní režim a vymyslet, jak aplikovat teorii do praxe. Hubnutí s podporou wellness kouče jde pak rychleji a pohotověji, než když se na cestu vypravíte úplně sami.
Co máš ve Wellnessia na starosti?
Jako ředitelka a majitelka firmy se starám o to, abychom jako firma měli dostatek klientů, píšu články do tisku a dělám rozhovory v médiích. Pečuji o náš tým, aby všichni věděli, co mají dělat a bylo nám spolu dobře. Také mám v péči firemní web, kontrolu kvality, projekt Jsme zdravá firma, lektorování a koučink nových lektorek. Přednáším na kurzech pro nutriční poradce a nejmilejší část mé práce jsou konzultace s klienty. Spousty z nich k nám přichází na doporučení a tak je pro mě krásné vidět, kam až zasahují naše „sítě“ a kdo všechno už se cítí lépe a lépe.
Práce s lidmi i vedení firmy musí být vyčerpávající. Kde bereš energii a motivaci?
Jako každá jiná práce s lidmi i tato je náročná. Vzhledem k tomu, že nám systém dobře funguje, tak klient velmi rychle vidí výsledky. V tom momentě stoupá jeho důvěra na maximum a společná setkání na konzultacích jsou pak mnohem motivující pro obě strany. Když někomu pomohu za měsíc vyřešit zácpu, kterou trpěl celý život, je jasné, že bude mnohem raději následovat moje další doporučení, než kdyby si je přečetl v časopise. Energii mi tedy dodává úsměv na tváři a slzy vděku v očích těch, kterým pomůžeme.
Co je pro tebe v práci největší výzva?
Nekonečné množství administrativy, které se ze své pozice nevyhnu.
Bojovala jsi ty sama někdy s kily navíc?
Po škole jsem měla pár kilo navrch. Odjela jsem pak na brigádu do Anglie. 3 měsíce jsem trhala jablka a kila byla dole. Zdravá výživa mi pomáhá udržovat moje zdraví pod kontrolou. Od malička mám sníženou imunitu a atopický ekzém. Právě díky jídlu, pravidelným očistám a potravinovým doplňkům funguji už mnoho let bez léků a větších problémů.
Jak se člověk stane výživovým poradcem? Nemyslím jen odborná školení, ale všechno, co tě k této práci tak dobře připravilo.
Mám skvělé rodiče, kteří byli ochotni klíčit pšenici a péct celozrnný chleba v době, kdy toto slovo nikdo neznal. Právě díky nim jsem se zbavila těch největších zdravotních problémů. Zažila jsem si tedy na vlastní kůži, že jde dobrým jídlem „zachránit život“. Vyrostla jsem v turistickém oddíle, což znamená, že jsem skoro polovinu roku prospala pod stanem nebo v teepee. Naučila jsem se tam nejen vařit na ohni, ale i pečovat o celý tým dětiček v jednoduchých podmínkách. To se při vedení firmy leckdy hodí. Hodně jsem cestovala a zažila, jak se žije na druhé polokouli, kde zapojení telefonu může klidně trvat i měsíc a lidé žijí i bez internetu. To mi zase pomáhá nedělat si hlavu z těch „velkých“ problémů.
Co je tajemstvím tvého úspěchu s klienty? Jak to, že tolik lidí dosahuje skvělé výsledky?
Zjistila jsem, že když člověk mluví s nadšením o tom, co sám dělá, tak je to ta nejlepší metoda. Mám nastudováno spoustu knih, pravidelně navštěvuji semináře, vyzkoušela jsem spousty metod. Přesto nejraději doporučuji informace, které mám na sobě vyzkoušené a vím, jak je prakticky aplikovat. A to je myslím naším největším tajemstvím – informace nedáváme jen teoreticky, ale děláme vše proto, aby je klient opravdu dokázal aplikovat. Proto nedělám kurzy pro skupiny, ale baví mě individuální konzultace, kde mám čas a prostor vymýšlet, jak se má klient zdravě najíst na rockovém koncertě, při cestě do „států“ nebo u babičky na oslavě. Vždycky přijdeme na něco, co je o trochu menší zátěž pro žaludek a příliš to neohrozí osobní pohodu.
Kde nakupuješ?
Countrylife, Bakeshop, Fresh bedýnky, Farmářský trh v Dejvicích, u „našich“ Vietnamců na rohu ulice.
Co děláš, když nepovídáš o jídle?
Vařím, tančím salsu, cestuji, běhám, pečuji o kytičky, povídám si s kamarády, čtu si, jen tak ležím na sluníčku…