Děti mně ukecaly, ať jdeme na nanuka. Venku svítí sluníčko, zvažuju, jestli se na sebe budeme zlobit, protože jim to (zase) nedopřeju anebo jestli se pro jednou svět nezboří. Cestou potkáváme rodinku se dvěma dětmi a všichni si spokojeně šmakují na nanuku Magnum. No tak jo. Jásají, až se jim hlavičky natřásají. A maminka je jednou taky hodná. Nebudu si přece kazit ten krásný den.
Diskuze nad mrazákem: neeeeee, tenhle neeeee. A co tenhle? Ne, ten nechcete, tak ok, vyberte si, co chcete, já se nebudu dívat.
Nogger. S karamelem. Ufffffff.
Jdeme s nanuky na lavičku u hřiště. Neodolám – už dlouho jsem nic podobného nedržela v ruce – a dívám se na složení. A to nemám dělat. Mám totiž v tu chvíli neodolatelnou chuť vzít tu umělohmotnou věc na tyčce a zadupat jí do země.
Takže, koukněme na složení:
Obnovené odtučněné mléko, rostlinný olej, cukr, glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, btitlšené syrovátka, pšeničná mouka, kakaová hmota, sušené odtučněné mléko, kakao, kypřící látka, jedlá sůl, stopy ořechů a arašídů a kamarádi emulgátory, stabilizátory, aromata, barviva. Nutriční hodnoty (v jednom kousku): Energie 780 kJ/190 kcal. Bílkoviny 1 g, sacharidy 18 g, tuk 13g.
Aha.
Takže museli vzít mléko, něco z něj zřejmě vyndat a pak ho OBNOVIT. Co to tak může být za mléko, vrtá mi to hlavou.
Pšeničná mouka – probůh, proč se do nanuka dává pšeničná mouka? Joooo, to budou asi ty křupinky nebo co.
Kypřící látka: on se ten nanuk asi nejdřív pekl?
Sušené odtučněné mléko – abychom byli štíhlejší – akorát, že jim nestačilo to obnovené, tak tam šoupli ještě usušené. Jak fikané.
Že je to třeba emulgovat, to chápu. Spojit dohromady takový koktejl chemie, aby se tvářil jako nanuk třeba ze smetany, tomu říkám umění. Klobouk dolů.
No a obarvit bílou barvu barvivy, to je třeba, to je jasné. Bez pochyby. O aromatech ani nemluvě. Musí se to přece tvářit jako čokoláda, uvnitř jako smetana a ještě víc uvnitř jako karamel, že?
Beru ten papírek, hážu ho do koše, dívám se na svoje dvě milované děti, oblažené svou dnešní kořistí a zaháním všechny chmury v hlavě. Oni to přežijou. A až jim bude ouvej, mají přece maminku výživovou pipinku, tak ta jim ochotně poradí, co by to vlastně měli ze svého jídelníčku vyloučit. A nebo je pošlu za kolegyní Olgou, ta to s nima třeba skoulí líp.
Tak, a tady pro vás máme recept na lahodnou a hlavně osvědčenou pravou domácí chia zmrzlinu!
Letní chia zmrzlina
Suroviny:
- 150 g jahod/malin/borůvek/ostružin
- 1 svazek máty
- 2 lžíce namočených chia semínek ve 150ml vody
- 1 lžíce proteinového prášku
- 1 lžíce sirupu z agáve
Nejprve rozmixujeme jahody na jemnou hmotu, poté přidáme chia semínka, mátu a protein, znova rozmixujeme a dosladíme agávovým sirupem. Hotovou hmotu můžeme dát zmrazit a vytvořit jahodovou dřeň.
Krásné léto!
Katka