Vánočka neodmyslitelně patří na štědrovečerní stůl a tak jsme pro vás připravili a prověřili zdravý recept na tuto pochoutku. Použití celozrnné mouky obohatí těsto o vlákninu a živiny. Výrobek Hraška – sypká směs z hrachu a bezlepkových obilovin – bez problémů nahradí v receptu vajíčka. Sníží tak množství cholesterolu a celkovou energetická hodnota a naopak zvýší podíl bílkovin. Prázdné kalorie bílého rafinovaného cukru odstraní použití přírodního sirupu, který navíc přirozeně dodá minerální látky.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
- 250 g celozrnné špaldové mouky (i více)
- 150 g hladké mouky
- 30 g Hrašky vanilka
- 80 g sirupu z agáve
- 80 g rozpuštěného BIO másla
- 300 ml (i více) rýžového nápoje
- 10 g droždí
- 100 g rozinek
- 100 g sekaných mandlí
- 1 vanilkový cukr „light“ s fruktózou
- špetka soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špejle
Příprava:
Droždí rozetřete se lžící agáve sirupu, přidejte dvě lžíce mouky a čtyři lžíce vlažného mléka. Vše rozmíchejte v řidší těstíčko, zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut stát v teple, než kvásek vykyne. Pakliže kvásek nevzejde, je droždí špatné a je potřeba použít jiné. Je důležité, abyste při zadělávání těsta pracovali v teplé místnosti a všechny suroviny měly pokojovou teplotu.
Do mísy dejte mouku a všechny ostatní sypké suroviny a v jejím středu udělejte důlek, do kterého vlijte vykynutý kvásek. Vlijte rýžový nápoj rozmíchaný s agáve sirupem a rozpuštěný vlahý tuk, od středu ke krajům zapracovávejte mouku. Přidejte i ořechy a rozinky. Těsto důkladně zapracujte. Je možné, že bude nutné přidat více tekutiny nebo mouky (závisí na kvalitě a vlastnostech použité mouky). Těsto je připraveno ke kynutí, když je hladké, leskne se a nechytá se mísy ani válu. Těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Úžasných výsledků dosáhnete, když těsto necháte vykynout přes noc (u celozrnné mouky je to vždy jistější).
Těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Tři z nich spleťte do copu a vytvořte tak základ vánočky. Další dva díly spojte, propracujte a rozdělte na tři stejné kusy, které spleťte a vytvořte tak druhé patro vánočky. Poslední zbylý díl rozdělte na tři části (nebo na dvě) a upleťte horní patro.
Do vytvořené vánočky vpíchněte tři špejle na zpevnění a dejte na plech do tepla dokynout. Po dokynutí potřete povrch vánočky vlažným rýžovým nápojem a pečte v předehřáté troubě na 200°C. Jakmile vánočka začne zlátnout, snižte teplotu na 150°C a zvolna dopečte. Vánočka je upečená, když se těsto nelepí na vpíchnutou testovací špejli.
Použití tekutého sirupu ke slazení, může způsobit, že těsto bude řidší. Při použití celozrnné mouky to nevadí, protože tato obsahuje šrotové částečky, které při zpracování vstřebají větší množství tekutiny.
S čím tento recept kombinovat a kdy ho zařadit během redukčních programů:
Díky menšímu obsahu tuku a celozrnné mouce vhodné v omezeném množství i při hubnutí, nejlépe jako snídaně nebo dopolední svačina.
Kristýna Kalinová, nutriční poradce Wellnessia lektorka Studia Waření